Cuprins
Dintre zecile – chiar sutele – de praline Leonidas, pralinele Manon sunt un “must taste”. Le recomand spre degustare oricărui neinițiat, dar le și savurez repetitiv împreună cu vehi prieteni. Și de fiecare dată descopăr ceva nou. Combinația dintre crema de unt și crema pralinată, totul sub acea cochilie crocantă inconfundabilă, fac din această Manon o adevărată vedetă.
“Modernizarea” Manon
Monsieur Yanni a fost cel care a redat personalitatea acestei praline. În 1980, Manon se producea 100% manual: fiecare jumătate de nucă era poziționată de degetele ciocolatierului acolo unde îi era locul. Iar fiecare pralină era scufundată în zahăr topit cu ajutorul unei furculițe.
Din motive de igienă, Domnul Yanni a vrut să automatizeze acest proces. Doar că zahărul topit nu putea fi folosit într-o mașină. După mai multe tentative, geniul său l-a îndemnat să folosească pe post de înveliș pentru Manon ciocolata albă.
Poate acum nu ți se pare mare lucru, dar atunci a fost cu siguranță o premieră și o inovație: până la acea dată nimeni nu făcea praline din ciocolată albă. Existau tablete din ciocolată albă, dar „pralinele albe” încă nu apăruseră.
Totodată, nuca a fost înlocuită de alună, tot din motive de igienă: nucile nu puteau fi prăjite, iar condițiile de depozitare erau de multe ori nesigure. Alunele sunt mai ușor de păstrat tocmai pentru că se pot prăji.
Și, ca o încununare a acestei deosebite rețete, domnul Yanni a înlocuit nuga (nougatine) cu inconfundabila cremă de unt. Este ceea ce a propulsat această pralină în istoria ciocolateriilor.
Rețeta Manon clasic a rămas neschimbată de atunci, doar că s-au mai adăugat câteva versiuni, la care diferă învelișul (ciocolată neagră și ciocolată cu lapte).
Rețetă neschimbată…cu o singură excepție
În urmă cu ceva ani, ca orice vedetă care se respectă, pralina Manon urma să fie savurată și de fanii ciocolatei de calitate din Japonia.
Aici începe povestea singurei praline Leonidas cu miere.
Clasica pralină Manon nu conține miere. Sau cel puțin nu conținea. Dar are totuși un ingredient care nu poate fi comercializat pe piața din Japonia (legenda nu spune care este acest ingredient). Ceea ce închidea drumul Manon către țara Soarelui Răsare.
Totuși, aici și-a făcut simțită prezența măiestria ciocolatierilor Leonidas: rețeta clasicei praline a fost ușor adaptată într-o versiune de Manon care să fie compatibilă cu piața Japoneză. A fost adăugată mierea ca bază a conținutului, păstrând totuși personalitatea Manon.
Iar denumirea de Honeymoon ne duce evident cu gândul la fericire, duleață și dragoste. Și – desigur – miere: ingredientul adăugat care a înnobilat această pralină și a facut-o accesibilă unei piețe pe cât de pretențioase, pe atât de iubitoare de ciocolată de calitate.
Adevărații ciocolatieri nu au renunțat niciodată să inoveze ceea ce credeau că este deja perfect. Să învețe ei înșiși și să-și adapteze metodele și ingredientele la ceea ce consumatorul își dorește. Tocmai de aceea calitatea Leonidas este atât de apreciată în toată lumea. Inclusiv în România.